dogs-1190015_960_720Ben jij een dierenliefhebber met één of meerdere huisdieren en heb je wat vrije tijd waarin je graag medemensen helpt en van sociaal contact houdt? Dan is het bezoeken van hulpbehoevenden met je eigen huisdier misschien iets voor jou. Zelf krijg je de onvoorwaardelijke liefde van je hond, kat of ander huisdier, maar deze trouwe viervoeters heb nog veel meer te geven. Ken je dat gevoel wanneer je online casinospelletjes, zoals Roulette Spelletjes, speelt en je een gevoel van vreugde en zelfs euforie voelt? Dat zelfde gevoel kun je krijgen van contact met een huisdier. Waarom zou je de dag van een oudere, gehandicapte of kind in een zorginstelling of thuis niet wat opvrolijken met een bezoekje samen met je dier?

Je kunt als vrijwilliger zelf kiezen waar je op bezoek gaat en hoe vaak je dat doet, jij geniet van het sociale contact en helpt een medemens. Maar ook je dier fleurt zichtbaar op van al die extra aandacht en nieuwe ontmoetingen. Op lange termijn kun je een vertrouwensrelatie opbouwen met de personen die je bezoekt.

Omdat veiligheid belangrijk is, zowel voor jezelf, de hulpbehoevenden als het dier, is het belangrijk dat er aan een aantal voorwaarden voldaan is. Zo moet het dier in kwestie:

  • Zachtaardig, vriendelijk en verdraagzaam zijn
  • Goed met verschillende mensen om kunnen gaan
  • Geen probleem hebben met vreemde omgevingen en drukte
  • Niet onvoorspelbaar reageren in nieuwe situaties en bij plotse bewegingen
  • Enthousiast zijn maar niet té wild (bijvoorbeeld de bewoners niet bespringen of omver duwen)
  • Goed naar commando’s luisteren
  • Makkelijk te trainen zijn

Voor je eigen veiligheid ga je best op voorhand op bezoek in de instelling of bij de mensen thuis zonder je dier al mee te nemen. Praat met de mensen en de begeleiders zodat je weet wat je te wachten staat en vertel al wat meer vertellen over je dier. Zorg dat de eerste ontmoeting tussen hulpbehoevende en dier op een rustige manier gebeurt en blijf zelf dicht in de buurt. Beloon het dier (met liefde of snoepjes) zodat het bezoek een leuk gebeuren blijft. Veel plezier!