We hebben het er al even over gehad dat je als vrijwilliger op bezoek kunt gaan bij hulpbehoevenden met je eigen huisdier. Zo kun je de liefde die je eigen huisdier geeft, delen met anderen die daar nood aan hebben. Het is ook een goede manier om zelf een vertrouwensrelatie op te bouwen met iemand in de zorg én een leuk moment voor het dier.

Raven_the_wolf_licks_a_visitorAls je wilt starten als vrijwilliger, kun je een driedaagse opleiding volgen bij zorgdier.nl. Deze vereniging helpt om mensen en bezoekdieren met elkaar in contact te brengen en zorgt voor de begeleiding van vrijwilligers. Je komt te weten wat je kunt verwachten van de bezoeken en hoe je het dier kunt voorbereiden op deze bijzondere ontmoetingen. Je leert ook omgaan met de hulpbehoevenden en leert welke commando’s je dier zeker moet kennen.

Het geeft als vrijwilliger enorm veel voldoening om mensen hun leven een beetje beter te maken dankzij jouw bezoek met je huisdier. Maar je bent er ook verantwoordelijk voor dat alles veilig en rustig gebeurt, zo’n opleiding is dus geen overbodige luxe. Eens jij, het dier en de persoon die je gaat bezoeken op elkaar zijn ingespeeld, kunnen deze bezoekjes echt het hoogtepunt van de dag, week of maand worden.

Daarnaast zijn er ook een heleboel professionele begeleiders aan de slag in Nederland. Deze mensen zijn professioneel opgeleid om met dieren (voornamelijk honden, katten en paarden) om te gaan, hen te trainen en hun lichaamstaal te lezen. Daarnaast zijn ze meestal werkzaam in de zorgsector en kunnen ze dus perfect inspelen op de behoeften van de mensen in een instelling of een hulpbehoevende die thuis verzorgd wordt. Als je al werkzaam bent in de zorgsector en je wilt je toeleggen op het bezoeken van hulpbehoevenden met een zorgdier, kun je bijkomende opleidingen of cursussen in dierengedrag en de omgang met dieren volgen. Zo kun je echt een verschil maken!