Zoals al eerder vermeld, kunnen bezoekdieren op verschillende plekken ingezet worden om het leven van hulpbehoevenden te verbeteren. Maar ook in scholen, dagopvangcentra en zelfs bij mensen thuis kan het bezoek van een dier wonderen doen. Het is een beetje te vergelijken met het gevoel dat mensen kunnen krijgen tijdens het spelen in een online casino, zoals dat van Mr Green bijvoorbeeld. Hier volgt een overzicht van de plekken waar bezoekdieren het meest worden gebruikt.

1. Rust- en verzorgingstehuizen

Bewoners van rust- en verzorgingstehuizen kunnen zich vaak eenzaam voelen tussen de bezoeken van familie en vrienden door. Sommigen krijgen geen of weinig bezoek en vinden het door omstandigheden moeilijk om contact te leggen met medebewoners. Vaak moeten mensen ook hun huisdier opgeven als ze in een bejaardeninstelling gaan wonen en kunnen ze dankzij bezoekdieren toch nog in contact komen met hun lievelingsdieren.

2. Instellingen voor mentaal en/of fysiek gehandicapten

Van volwassenen tot kinderen met een mentale en/of fysieke handicap is geweten dat ze helemaal opfleuren van het contact met een dier. Vele honden voelen instinctief aan dat een persoon moeite heeft met sociaal contact en de steun van een dier kan dan wonderen doen. Kinderen met zwaar autisme bijvoorbeeld, die er geen normaal sociaal leven op na kunnen houden, komen vaak uit hun schulp dankzij een zorgdier.

3. Scholen en kinderdagverblijven

Cat-and-computerEen puppy die op bezoek komt op school of een lieve kat die in een kinderdagverblijf langskomt, het kan enorm helpen bij de ontwikkeling van de kinderen. Omdat niet iedereen thuis een huisdier heeft, kunnen alle kinderen op die manier leren over het verzorgen en de verantwoordelijkheid voor dieren.

4. Bij mensen thuis

Sommige vrijwilligers gaan ook met hun zorgdier op bezoek bij de mensen thuis. Wanneer een hulpbehoevende verzorgd wordt door een familielid of vriend en ze zo toch thuis kunnen blijven wonen, kan het enorm deugd doen om een dier op bezoek te krijgen en er eventueel een kleine wandeling mee te maken.