Een bijzondere en erg effectieve manier om dieren in te zetten in de zorgsector, is door middel van een zorgboerderij (ook wel kijkboerderij genoemd). De naam zegt eigenlijk al wat het is: een boerderij met verschillende dieren waar een hulpbehoevende, iemand met een handicap, ziekte of delinquent verleden onder begeleiding terecht kan om te helpen en in contact te komen met de dieren.

horses-918757_960_720Iemand die een land- en tuinbouwbedrijf runt of een veehouder, kan ervoor kiezen om de boerderij open te stellen voor mensen met een beperking, handicap of moeilijk verleden. Meestal gaat het om erg sociaal ge├źngageerde mensen die iets willen doen voor medemensen die het wat moeilijker hebben. Onder de professionele begeleiding van een zorginstelling of iemand uit de gehandicaptensector, kunnen er bezoeken georganiseerd worden van hulpbehoevende personen. Ook kinderen uit de bijzondere jeugdzorg, probleemjongeren en jeugddelinquenten kunnen echt baat hebben bij het werk en het contact met de dieren op een zorgboerderij. Op die manier ontstaat er een vertrouwensrelatie tussen de landbouwer, hulpbehoevende en de dieren, iets wat voor zowel jongeren met een moeilijk verleden als gehandicapten erg belangrijk is. Ze krijgen weer eigenwaarde en voelen dat ze iets nuttig doen. Ook de onvoorwaardelijke liefde van een dier is een enorme opkikker.

Zowel de zorg voor de dieren en de verantwoordelijkheid die daarmee gepaard gaat, de gezonde buitenlucht en het gevoel dat men echt helpt, kan probleemjongeren weer op het rechte pad brengen en hen voorbereiden op een leven in de maatschappij. Voor gehandicapten kan een bezoek aan de zorgboerderij ervoor zorgen dat ze echt openbloeien en hun sociale remmingen vergeten.

Soms worden er ook schooluitstappen georganiseerd naar een zorgboerderij om de kinderen te tonen hoe het leven op een boerderij is en hen de kans te geven in contact te komen met de dieren, iets wat veel kinderen die in de stad opgroeien moeten missen.