In principe kan elk dier gebruikt worden om de dag van hulpbehoevenden of mensen in een instelling op te fleuren, maar natuurlijk is een schattige puppy populairder dan bijvoorbeeld een muisje. Als een dier als huisdier gehouden kan en mag worden, kan het ook ingezet worden als bezoekdier. Hier volgt een overzicht van de dieren die het meest gebruikt worden als zorgdier.

Honden

dog-1012713_960_720Met stip bovenaan staan natuurlijk de trouwe viervoeters, honden. Omdat veel mensen zelf een hond gehad hebben als huisdier, zien ze deze sympathieke dieren ook graag op bezoek komen in de instelling waar ze verblijven. Honden zijn van nature zachtaardig, lief, begripvol, enthousiast en trouw. Eigenschappen die perfect bij een zorgdier passen. Daarnaast zijn ze makkelijk te trainen en houden ze ervan om nieuwe mensen en andere omgevingen te leren kennen. Zachtaardige hondenrassen zoals golden retrievers en labradors zijn het populairst, maar elke hond die goed bevelen kan opvolgen, vriendelijk en zachtaardig is, komt in aanmerking.

Katten

Katten zijn speels, zacht en aanhankelijk, ook allemaal eigenschappen die erg geapprecieerd worden in de zorg. Door een kat te aaien op de schoot die dan rustig begint te spinnen, komen mensen echt tot rust. Het is belangrijk dat de kat bekend is met mensen en graag aangehaald wordt.

Knaagdieren

Ook dieren zoals een konijn, cavia, ratje of muisje zijn geschikt als bezoekdier. Vooral kinderen vinden de interactie met een kleiner dier minder angstaanjagend dan met een grote hond bijvoorbeeld. Een worteltje geven aan een konijntje of een lief muisje over de armen laten lopen, het zijn ervaringen waar kinderen (en volwassenen) echt blij van worden.

Paarden

Net zoals honden en katten, kunnen ook paarden een rustgevend effect hebben op mensen. Kinderen of volwassenen met een handicap kunnen echt genieten van het contact en het verzorgen van een paard. Een kort ritje op een rustig paard behoort ook tot de mogelijkheden onder begeleiding.