Welkom op deze website waar je meer informatie kunt vinden over bezoekdieren, ofwel zorgdieren. In rusthuizen en instellingen voor mentaal en/of fysiek gehandicapten wordt er veel moeite gedaan om de bewoners bezig te houden en te stimuleren. Maar toch voelen sommigen zich eenzaam of missen ze het gezelschap van een huisdier. Bij het zien van een bezoekdier is hun hele dag op slag goed en men kijkt er ook echt naar uit. Het is goed voor de mentale en emotionele toestand van de bewoners, maar ook lichamelijk zijn er voordelen. Zo zal de bloeddruk stabiliseren, komen er gelukshormonen vrij en krijgen degenen die het kunnen ook wat extra beweging tijdens een wandeling met het dier.

Op deze pagina’s gaan we kijken naar de voordelen van een bezoekdier, welke dieren in aanmerking komen en hoe ook jij kunt helpen als vrijwilliger of professionele begeleider. We leggen graag uit waarom dieren in de zorg onmisbaar zijn en waarom het herstel vaak sneller gaat met een trouwe viervoeter aan de zijde.

Iedereen die opgroeide met huisdieren of er vandaag één of meer heeft rondlopen in huis, weet dat niemand zo enthousiast is om je te zien dan je eigen hond of kat. Dieren zijn oprecht en geven veel emotionele steun, ze zorgen ervoor dat je je sneller beter voelt en lokken je uit je luie zetel om te gaan wandelen of spelen. Mensen die in zorginstellingen verblijven of met een ziekte thuis zitten, moeten het gezelschap van een huisdier missen. Daarom is het zo nuttig dat deze mensen regelmatig het bezoek krijgen van een zorgdier.