Velen groeien op met één of meerdere huisdieren in het gezin en voor kinderen is het een ideale manier om verantwoordelijkheid te leren opnemen voor een ander levend wezen. Naast het verzorgen, voederen en wandelen met het dier, geven honden, katten, konijnen, cavia’s, paarden, etc. een gevoel van geborgenheid, tederheid en is het een trouwe vriend voor zowel jong als oud. Geen wonder dus dat er al meer dan 10 jaar verschillende programma’s bestaan over de hele wereld die huisdieren inzetten in zorginstellingen.

dog-764484_960_720Bij het woord bezoekdier denken velen onmiddellijk aan honden of katten die de dag van de bejaarden in een zorginstelling wat gaan opfleuren, maar het is veel meer dan dat. Woon- en zorginstellingen voor bejaarden zijn inderdaad één van de plekken waar bezoekdieren, of zorgdieren zoals ze ook genoemd worden, het leven van de bewoners beter maken. Maar ook in instellingen voor mentaal en/of fysiek gehandicapten, ziekenhuizen, scholen, kinderopvangcentra en zelfs bij mensen thuis, kan het bezoek van een dier erg nuttig zijn.

De bezoekdieren, vaak honden en katten, maar ook konijnen en zelfs paarden zijn geschikt, doen meer dan wat vertier brengen. Ze geven liefde, emotionele steun en geborgenheid aan mensen die zich eenzaam voelen of het moeilijk hebben. Bij het zien van een hond of ander huisdier, verschijnt er vaak spontaan een glimlach op het gezicht en dat is ook het eerste doel van het bezoek van een zorgdier.

Daarnaast kunnen mentaal gehandicapten echt uit hun schulp kruipen bij regelmatig contact met een dier en kan het zelfs hun gehele mentale toestand verbeteren. Kinderen die zelf thuis geen huisdieren hebben, kunnen zo toch leren om te gaan met dieren en steeds meer ziekenhuizen laten ook het bezoek toe van zorgdieren om de patiënten op te vrolijken. Dat begeleiders en vrijwilligers de bezoekdieren ook bij mensen thuis brengen, is alleen maar goed nieuws. Op die manier kunnen hulpbehoevenden en kinderen die niet in een instelling verblijven, toch van de goede effecten van het bezoek genieten bij hen thuis.